Kuchnia
Egipska kuchnia inspirowana jest kuchnią
turecką, grecką i arabską. Typowe dla tego kraju pożywienie składa się z dużej
ilości ryżu, do którego dodaje się gotowane i zaprawiane olejem warzywa lub
mięso. Większość potraw bogato przyprawiana jest czosnkiem, kminkiem, koperkiem
lub miętą, a także sól, pieprz, cebula i masło to jedne z głównych egipskich
składników. Choć kuchnia egipska jest uznawana za dość ciężką, a odwiedzających
państwo faraonów turystów ostrzega się przed dziwacznymi i czasem trudnymi do
zniesienia dla europejczyków smakami, to jednak niewątpliwie warto zapoznać się
z tą oryginalną kuchnią i spróbować choćby kilku potraw.
Transport
Po Kairze Turyści mogą się przemieszczać pociągami, tramwajami, metrem, taksówkami, oraz wynajętymi samochodami. Jednak trzeba uważać, ponieważ kairskie drogi należą do najniebezpieczniejszych na świecie. Główną przyczyną wypadków jest wielki tłok na drogach. Kairskie metro jest jedynym w Afryce, długość sieci wynosi 62 km i wkrótce ma zostać rozbudowana. Obecnie działają w Kairze dwie linie metra – zielona i czerwona. Jest to bardzo tani środek komunikacji w porównaniu do taksówek. Charakterystyczny jest ruch lewostronny pociągów metra. Kairskie tramwaje obecnie kursują jedynie po przedmieściach miasta.
Handel
Najbardziej handlowym rejonem jest bazar Chan al-Chalili.Jest
to zlepek targowisk, na których handluje się złotem, srebrem,
biżuterią, pamiątkami, ubraniami i wyrobami rzemiosła artystycznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz